Ο συνθέτης και κιθαριστής Ανδρέας Γεωργίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Άρχισε τις μουσικές του δραστηριότητες στην ηλικία των δέκα ετών κάνοντας πρώτα κλασσική κιθάρα και συνεχίζοντας αργότερα με κλασσικό πιάνο, κλασσική και σύγχρονη αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και τέλος σύνθεση με τον συνθέτη Δημήτριο Δραγατάκη, στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Επίσης σπούδασε Βυζαντινή μουσική στο Εθνικό Μουσικό Σχολείο του Σίμωνα Καρρά με τον πρωτοψάλτη Γεώργιο Ρεμούνδο στην Αθήνα.

Ο Γεωργίου διεκπεραίωσε έρευνα σε διάφορα εθνομουσικολογικά ιδιώματα όπως αυτά της Αφρικής, της Ινδίας, της Κύπρου και της Κρήτης, παίζοντας παραδοσιακά όργανα: Σιτάρ, σανάι, ταμπούρα, αφρικανική σάνζα, κρητική μαντούρα, πιθκιάβλι Κυπρου και μικρά κρουστά.

Το ενδιαφέρον του για την πολυρυθμικότητα της κιθάρας, τον οδήγησε στην κατασκευή διαφόρων πολύχορδων ακουστικών κιθάρων 13,14,15,16 και 19 χορδών δικής του επινόησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν από τον Έλληνα οργανοποιό Λεωνίδα Βραχάτη.

Μάλιστα, τo 2008, κατόπιν παραγγελίας του, κατασκευάζεται από τη γνωστή Γερμανίδα οργανοποιό AΝGELA WALTNER οκτάχορδη κλασσική κιθάρα, το μοντέλο της οποίας φέρει το όνομά του.

Επίσης διεκπεραίωσε έρευνα πάνω στις μη συγκερασμένες κλίμακες, η οποία τον οδήγησε στην κατασκευή άταστης ηλεκτρικής κιθάρας η οποία παράγει μια αιθέρια ποιότητα ήχου που είναι πολύ κοντά στην χροιά του παραδοσιακού κλαρίνου της Ηπείρου.

Ο Γεωργίου έχει συνθέσει μουσική για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπως και για θεατρικές παραστάσεις και χοροθέατρο.

Ο Αντρέας έχει δώσει συναυλίες σε διάφορες χώρες όπως Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ρωσία, Αργεντινή, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Επίσης ήταν μέλος σε διάφορα Jazz και Ethnic συγκροτήματα όπως : "Sansa Quartet", "East-West Wind", "Szabo Sandor Duo", "Hearmae", "Embryo", "Aeora", "Trio Kutsukuta", "Triαs", " A European Story".

Καθ' όλη τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας, έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής ανά τον κόσμο όπως τον μπασίστα Eberhard Weber, τον πιανίστα Rainer Bruninghaus, τον σαξοφωνίστα Paul McCandless, την τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου και τους Περκασιονιστές Airto Moreira, Mark Walker και Ramesh Shotham.

Από το 1990, διδάσκει κιθάρα, Jazz αυτοσχεδιασμό και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Προσωπική του δισκογραφία:

  • SPATIAL TREMBLING    Praxis GM (1987)
  • HERMAE    H.T.1001 (1990)
  • TALISMAN    Con 1081 (1990)
  • MODUS VIVENDI    Thema TNPR 011 (1994)
  • VANANDA    Libra LMO 16-2 (1998)
  • ASATE    Libra LM028-2 (2003)
  • FAMAGUSTA    Libra LM038-2 (2005)
  • JUA NI JUU    Con 1087 (2007)
  • VIS FORMANDI    Con 1991 (2014)

>> αναλυτικό βιογραφικό